Datový zdroj 6@0.5x
O kom o čem

PODZIM, ADAPTACE A PLÍCE

 Na podzim přichází v našich zeměpisných šířkách nutnost připravit se- adaptovat na nové období, kdy jsou zdroje pro život omezené. Každá životní forma má svou strategii. My lidé, díky našim vyspělým technologiím, tento úbytek zdrojů jako jednotlivci tolik řešit nemusíme. Přesto naše těla reagují, neboť jsou stále součástí přírody.

 V tomto období jsou podle čínské medicíny nejvíce zatížené plíce. Snad proto, že po narození se jako první (spolu skůží) musely adaptovat na úplně nové prostředí. Kromě měnících se přírodních podmínek plíce nejvíce oslabuje smutek. Smutek je reakce na ztrátu. A na podzim toho ztrácíme dost- světlo, teplo, prázdniny, dovolenkovou bezstarostnost, příjemnou lehkost oblečení, vlastně takovou lehkost bytí. A podle čínské medicíny k plicím patří kov. Až při psaní tohoto textu jsem si uvědomila, jak moc je to pravda. „Život se tíží blíží olovu…“ A ano, v dobách, kdy byly sloučeniny olova přidávány do benzínu, olovo jsme i vdechovali… jak to všechno souvisí.

 Ale zpět ke smutku. Asi ne náhodou byly do tohoto období umístěny svátky k uctění památky mrtvých, dnes „Dušičky“ A tím větší intenzitu smutku pociťují ti, kteří prožívají ztrátu svých blízkých. Ať už o ně přišli nedávno nebo před dlouhým časem.

 Jak tedy pomoci plicím, aby zůstaly v dobré kondici a my s nimi?

 – Především- respektujme svou energii- adaptace totiž nějakou spotřebuje. Je-li energie méně- odpočívejme, netlačme se ke stejným nebo vyšším výkonům- žádný živý tvor to nedělá, „Když nemůžeš, tak přidej víc“ -komu to heslo vlastně slouží?

 – Pomozme tělu zahřát se zevnitř (v létě jsme potřebovali, aby se zvládlo uchladit). Je dobré zařadit do stravy jáhly, kořenovou zeleninu, ředkve a ředkičky. Používat zázvor, skořici. Nejíst salátové okurky, listovou zeleninu a tropické plody, ty tělo ochlazují.

 – Sliznicím dýchacích cest pomůžeme provoněním našich domovů silicemi jehličnanů a eukalyptu- ničí mikroorganismy, usnadňují dýchání a působí příznivě na psychiku. (Používáme samozřejmě jen ty, co nám jsou příjemné a nemáme na ně alergii.)

 – Přidejme barvy do svého života- ve svých domovech i na oblečení. Udělejme to i pro druhé, ať se okem potěší i kolemjdoucí, spolupracovníci,…

 – Zkusme obrátit pozornost od toho, co nám chybí k tomu, co máme a zkusme za to pocítit vděčnost.

 – Pokud si uvědomujete, že cítíte v životě více smutku než by „odpovídalo“ situaci, zaměřte se do svého nitra a pozorujte (namísto abyste to potlačovali), kde se to bere, proč stále znovu a eventuelně vyhledejte pro sebe pomoc, vždy je nějaká cesta, kudy z toho ven.

 – Pokud  každoročně nebo i stále trpíte na nachlazení a dýchací potíže, máme pro vás v Joalisu dobrou pomoc. Vše vám ráda vysvětlím osobně. A pro práci se smutkem vám můžu nabídnout mou oblíbenou kraniosakrální terapii.

                                                 

Objednejte se ještě nyní

Objednejte se již dnes

Zavolejte nám nebo zanechte kontaktní údaje a já se vám ozvu na zpět.

Otevírací hodiny

Pondělí - Pátek: 10:00-21:00
Předem se vždy objednejte.

Kontakt

Telefon: 724 669 260
Email: kamila@okomocem.cz